Fogmegtartó kezelések

Esztétikus fogtömések

Gyökérkezelés

Fogpótlások

Esztétikus fogtömések

A fogak romlásának első látható, tünetekkel is együtt járó lépcsője a fogszuvasodás. Ebben mi magyarok világviszonylatban is a sereghajtók között kullogunk a nemzetközi felmérések szerint. Ha a szuvas fogakat nem kezeljük, annak később igen komoly következményei lehetnek: a szuvasodás eléri a fogban található idegeket, ilyenkor kínzó, lüktető fájdalom adja a tudtunkra, hogy nagy a baj: a fogat valószínűleg gyökérkezelni kell.

Pedig a fogszuvasodás kezelése az egyik legrégebben alkalmazott rutineljárás a fogászatban. Esztétikus, fényre kötő töméseink egyetlen vizit alatt elkészülnek, és tartósan képesek megakadályozni a szuvasodás továbbterjedését amellett, hogy a károsodott foganyagot is visszaépítjük vele, így a fog a rágófunkcióját is visszanyeri. A nagyobb szuvasodásokat, vagy foghiányokat élethű betétekkel is pótolhatjuk (inlay/onlay/overlay), ezzel is megőrizve az eredeti fogakat. 

Őrizze meg eredeti fogait ameddig csak lehet! Várom Önt egy állapotfelmérésre, és ha szükséges, az apróbb szuvasodásokat esztétikus töméssel gyönyörűen helyre tudjuk hozni.

Mikor ehetek fogtömés után?

A ma leggyakrabban használt, úgynevezett kompozit tömőanyagok nem levegőn száradnak: egy speciális lámpa fénye szilárdítja meg az eredetileg képlékeny, formálható anyagot. A tömés gyakorlatilag már akkor készen van, amikor Ön feláll a fogorvosi székből. Mindössze annyit érdemes várni, amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása, így elkerülheti, hogy ráharapjon a nyelvére, vagy félrenyeljen.

Mennyire tartósak az esztétikus fogtömések?

Ez természetesen nagyban függ az Ön életmódjától, attól, hogy mennyire alaposan és hatékonyan tisztítja a fogait. A kompozit esztétikus tömések tartósak, ám az anyag némileg zsugorodhat az évek során és elválhat a fog falától. A rendszeres fogorvosi kontrollok során ellenőrzöm a tömések állapotát is, és ha szükséges, a tömés cseréjét fogom javasolni. Általában nagyjából öt év eltelte után kell szigorúbban figyelni a régi tömések állapotát.

Mi a teendő, ha egy korábban tömött fogam megfájdul?

Előfordulhat, hogy a tömés mellett vagy alatt észrevétlenül szuvasodni kezd a fog. Ezt kezdetben főleg az édességek, csokoládés fogyasztásakor fellépő fájdalom, érzékenység jelzi, az éles, lüktető, csillapíthatatlan fájdalom már arra utalhat, hogy a tömés alatti szuvasodás elérte az idegeket. Ebben az esetben a fogat gyökérkezeléssel tudjuk megmenteni.

Jár-e fájdalommal az esztétikus fogtömések elkészítése?

A töméskészítés rutin eljárás, amely nem jár fájdalommal. Olyannyira, hogy kisebb, felszíni szuvasodások esetében még az érzéstelenítő injekciót is mellőzni lehet. A kezelőst követő napokban természetes (de nem általános!) jelenség lehet a fog érzékenysége, ez azonban idővel megszűnik.

Helyre lehet állítani töméssel a letört fogamat?

Ha a fogából valamilyen traumás sérülés (például, mert valami keményre harapott, vagy valamilyen csomagolást akart kibontani a fogával) révén letörik, lepattan egy darab, jó megoldás lehet, hogy tömőanyaggal építsük fel.  Ez persze csak a kisebb mértékű sérülésekre igaz, komolyabb esetekben már betét- vagy korona készítésével tudom csak helyreállítani a fogat.

Gyökérkezelés

Számos olyan pácienssel találkoztam már, aki szerint nincs a világon kellemetlenebb érzés a fogfájásnál. Ezek a páciensek nem egy lyukas fog érzékenységéről beszéltek, hanem egy gyulladt fog fájdalmáról.

A fogaink kemény szövetei alatt húzódik meg a pulpakamra, a fog innen kapja a tápanyag-utánpótlását, és itt találhatók a fájdalomért felelős idegek is. Ha egy fog olyan módon törik le, hogy a pulpakamra közvetlen kapcsolatba kerül a külvilággal, vagy a fogszuvasodás hatolt olyan mélyre, hogy érintse ezeket a szöveteket, az fájdalom szinte borítékolható. 

Sokakat csak a kínzó fájdalom tud rávenni arra, hogy fogorvos segítségét kérjék, pedig ezeknek az eseteknek a többsége megelőzhető lenne! Szerencsére a sajgó fogakat általában meg tudjuk menteni – méghozzá gyökérkezeléssel! 

Ne szenvedjen tovább, kezeljük a beteg fogat időben, hogy minél tovább megőrizhesse azt.

Azt hallottam, hogy a gyökérkezelés nagyon fájdalmas. Igaz ez?

A szóbeszédnek van némi alapja, mégpedig az, hogy gyökérkezelést legtöbbször gyulladt fogon végzünk. A gyulladt fogak érzéstelenítése nehezebb, több körültekintést kíván meg, mint a gyulladásmentes fogaké. Ezért fordulhat elő, hogy sokakban kellemetlen élményként él a gyökérkezelés.

Mennyire tartós egy gyökérkezelt fog?

Erre vonatkozóan pontos jóslatot nemigen tudunk tenni. A tapasztalatom azt mutatja, hogy egy helyesen, precízen elvégzett gyökérkezelés után mág több évig megőrizhető az kérdéses fog, de a praxisom során számtalanszor találkoztam már több évtizede gyökérkezelt fogakkal is.

Mi történik a kezelés során?

A gyökérkezelés lényege, hogy a fog belsejében található gyulladt szöveteket eltávolítjuk, a gyökércsatornákat pedig feltágítjuk, hogy precízebben letömhetővé váljanak.  Ez után az a dolgunk, hogy megszüntessük a gyulladást. Az immunrendszert a fogba helyezett gyógyszerrel és akár kiegészítő antibiotikum terápiával támogatjuk ebben. A gyulladásmentes fog belsejét speciális gyökértömő anyaggal töltjük fel, a koronai részt pedig fogtöméssel, nagyobb károsodás esetén betéttel vagy koronával látjuk el, amelyekhez gyakran alkalmazunk egy kis extra megerősítést úgynevezett fogászati „csapok” behelyezésével. A teljes folyamathoz átlagosan 3-4 alkalommal szükséges a rendelőnkbe látogatni.

Nem szeretnék gyökérkezelést. Milyen más lehetőségem van?

Sajnos a gyökérkezelésnek egyetlen alternatív terápiája van, ez pedig a fog eltávolítása. Természetesen vannak esetek, amikor ez elkerülhetetlen, vagy amikor valóban érdemes fontolóra venni, például, mert a fognak még gyökérkezelés mellett is rossz a prognózisa. Általában azonban a gyökérkezelés révén megmenthető a fog, ami sokkal jobb megoldás, mint a foghúzás.

Honnan tudhatom, hogy gyökérkezelésre van szükségem?

A kínzó, csillapíthatatlan fájdalom az egyik jellegzetes tünete a fogeredetű gyulladásnak. A fájdalom este, fekvő testhelyzetben fokozódik, gyakran együtt jár lüktetéssel és az arc duzzanatával is, ráharapásra pedig a fájdalom rendszerint elviselhetetlenné válik. További intő jel, ha genny ürül a fog körül.

Fogpótlások

A fogorvoslás a fogpótlások terén érte el a legnagyobb áttöréseket az utóbbi évtizedekben. Nagyban bővült a felhasználható anyagok és eljárások kínálata: ma már gyakorlatilag nincs olyan foghiányos eset, ami valamilyen módon ne lenne kezelhető.

Minden tekintetben az implantátumokon rögzített fogpótlásokkal érhető el a legjobb és legtartósabb eredmény, ám vannak esetek, amikor az implantátum behelyezését el kell vetnünk. Ilyenkor még mindig gondolkodhatunk saját fogak által tartott rögzített fogpótlásokban (más néven hidakban), vagy kivehető fogpótlásokban is.

Az azonban nem kérdés, hogy az elvesztett fogakat minden esetben javasolt pótoltatni. A tartósan fennálló foghiány rossz hatással van az összes többi fogunkra is, hiszen felborul a rágás kényes egyensúlya, és a megmaradt fogakat olyan erőhatások érhetik, amelyeket tartósan nem tudnak következmények nélkül elviselni.

Rendelőmben kivehető és rögzített fogpótlásokat, direkt és esztétikus héjakat egyaránt készítek, a páciens igényei és a saját szakmai megítélésem szerint hozzuk meg közösen a döntést a végleges fogművet illetően. 

Mivel jár a hidak készítése?

A hidak a rögzített fogpótlások közé tartoznak: az Ön saját, természetes fogaihoz rögzítjük őket. Ezekből a fogakból pilléreket képzünk oly módon, hogy koronai részüket lecsiszoljuk, hogy megfelelő formát alakíthassunk ki. A fogtechnikában elkészített hidak megfelelő részein ennek a formának a negatívja van kialakítva, így sapkaszerűen ráhúzhatjuk azt a lecsiszolt fogcsonkokra. Ez a folyamat nem visszafordítható, ám rögzített pótlást csak így, vagy –ha ezt el szeretnénk kerülni- implantátumok beültetésével tudunk készíteni.

Mennyire tartósak a hidak?

A hidak tartósságát általában 10-15 évre szoktuk becsülni, de ez valójában egy viszonylag pesszimista becslés: rengetegszer találkoztam már 20-30 éves hidakkal, amelyek a mai napig viszonylag jól funkcionálnak. A hidakat lecserélni általában akkor szükséges, ha már nem illeszkednek jól a fogakra, vagy ha esztétikai probléma merül fel velük kapcsolatban.

Mi tartja a helyén a kivehető fogsort?

A kivehető fogpótlások közös tulajdonsága, hogy a páciens otthon is el tudja őket távolítani, nem szükséges hozzá orvosi beavatkozás. Ahhoz azonban, hogy az étkezés és beszéd közben ne mozduljon el¸ valami módon rögzítenünk kell azt. Ha vannak a szájban meglévő saját fogak, kapcsok segítségével megkapaszkodhat rajtuk a kivehető pótlás, de a műfogsorrögzítő krémek is nagyban fokozzák a stabilitást. Felső, teljes fogpótlások esetén pedig kihasználhatjuk a vákuum-hatást is: a fogsorok alaplemeze és a kemény szájpad precíz illeszkedés esetén kiszorul a köztük lévő levegő, tehát a környezeti légnyomás helyben tudja tartja a fogsort.

Mennyire tartósak a kivehető fogsorok?

Mint minden más pótlás esetén, a kivehető fogsorok élettartamában is a legnagyobb szerepet a használat és a karbantartás módja játssza. A fogsorokat időnként igazítani, alábélelni lehet szükséges, és az apróbb sérüléseket is érdemes kijavíttatni. Rendeltetésszerű használat és rendszeres kontrollok mellett 5-10 éves élettartamra lehet számítani.

Milyen megoldások vannak teljes foghiányra?

Teljes fogatlanság esetén – stabil rögzítési pontok híján kétféle megoldásban gondolkodhatunk. Ideális esetben a páciens csontkínálata lehetővé teszi implantátumok beültetését. Az implantátumokra a gyógyulási idő után készülhet teljesen rögzített hídpótlás, vagy olyan fogsor, melyet az implantátumok stabilan tartanak a helyén. Ha nincs lehetőség az implantátumok behelyezésére, vagy a páciens nem nyitott erre a megoldásra, kivehető fogsorral tudjuk pótolni az elvesztett fogakat.

Honnan tudjam, milyen fogpótlás az ideális számomra?

A legtöbb páciens számára egynél több lehetőség is adott, amikor fogpótlást tervezünk. A döntést természetesen Önnek kell meghoznia, én széles körű tájékoztatással tudom ebben Önt segíteni a konzultációs időpontok során, melyek a tényleges kezelést megelőzik. Amikor fogpótlást tervezünk, figyelembe veszem a páciens lehetőségeit, életkörülményeit és preferenciáit is. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy nyíltan és őszintén tudjunk ezekről kommunikálni – ez a siker kulcsa!

Bejelentkezés

Dr Zsubori László kapcsolat

Az űrlapon keresztül minden üzenetet megkapok és amint lehet válaszolok is rá. A gyorsabb válasz érdekében akár Messengeren is elérhető vagyok. Lehet, hogy éppen dolgozom, de amint tudok, válaszolok. 

@DrZsubori

Telefonos időpontfoglalásban a Viktória Dental és a Kalodent csapata tud segíteni. 

Viktória Dental

+36 30 295 6080

Kalodent

+36 78 463 223


  Dr. Zsubori László vagyok, fogorvos és szájsebész. 
  A Bács-Kiskun-Megyei Kórházban, Kalocsán a Kalodentben és Kecskeméten a Viktória Dentálban látom el pácienseimet. 
  Kiemelt területem a szájsebészeti műtétek és fogpótlások készítése, de emellett szívesen és kiemelt alapossággal végzek általános fogászati kezeléseket is. Várom Önt bármelyik rendelésemen!

  Miben segíthetek?

  • szájsebészet
   • fogeltávolítások
   • csontpótlás
   • implantáció
  • fogmegtartó kezelések
   • tömés
   • gyökérkezelés
   • fogpótlás

  Hol talál meg?

  hello@drzsuborilaszlo.hu

  @DrZsubori

  @Dr.Zsubori

  @DrZsubori